Kristi himmelsfärden. Vad säger bibeln om hampa?

Den säger faktiskt en hel del.
Beroende på hur man tolkar de heliga skrifterna.

Kaneh bosm. Hebreiska Kannabus. Cannabis.
Cannabis Sativa som är det heter på latin, är samlingsnamnet på all sorts hampa vare sig den är industriell, medicinsk eller rekreationell.

Det skrevs om hampan redan i det Gamla testamentet, hampa användes av Moses och de forna israeliterna. Hampa visas med namn, fem gånger i den ursprungliga hebreiska texten i Bibeln, enligt forskning från den polska etymologen Sula Benet.
Det hebreiska ordet ”kaneh bosm” betyder cannabis men översattes senare som andra växter inklusive kalamus eller aromatiskt sockerrör.

Den första och mest betydelsefulla hänvisningen till hampa finns i berättelsen om Mose, där Gud ger honom specifika instruktioner för hur han skulle inrätta Tabernaklet för tillbedjan. Instruktionen inkluderar ett recept för helig smörjningsolja som innehåller hampa. Den heliga smörjningsoljan skulle användas för att smörja präster och kungar, och receptet skulle inte delas till folket.

Exodus 30: 23-25: 1446 BCE

“Then the Lord said to Moses, ‘Take the following fine spices: 500 shekels of liquid myrrh, half as much (that is, 250 shekels) of fragrant cinnamon, 250 shekels of fragrant calamus [cannabis], 500 shekels of cassia—all according to the sanctuary shekel—and a hin of olive oil. Make these into a sacred anointing oil, a fragrant blend, the work of a perfumer. It will be the sacred anointing oil.’”

Väldigt tidigt insåg man att hampans egenskaper fungerade mycket bra i olika typer av smörjningar och oljor.

Den stora skillnaden från då och nu är att den finns tillgänglig till oss alla, inte bara präster och kungligheter.

Nedan finns även ett klipp där David Bienenstock går igenom historien om hampan.

Jonas Lundqvist

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *