Hampa, visste du att?

Hampan har kultiverats och används av människan i över 10.000 års tid. Arkeologer har bland annat hittat en duk gjort på hampafibrar som daterats till 8000 år före kristus.
Hampan finns med i dom flesta antika kulturer runt om i världen och man vet att den kultiverades i Kina redan 4000 år före kristus.
Hampan har alltid odlats för sitt mångasida användningsområde och har sett som en helig växt tack vare detta och man förstod tidigt att man utvinna medicin från växten, men även kläder och rep, föda och foder.

Hampan har idag över 50.000 olika användningsområden.
Den gör hampan till en av dom mest mångasida växter vi har på jorden. Hampan används bland annat för sina starka växtfiber till att göra textiler, pappersmaterial och olika typer av byggmaterial.

Framförallt fröna anses som en ”Superfood” med en hög halt av fullvärdigt protein, men i fröna finns det också en väldigt hälsosam olja med Omega 3 – 6 och 9 i sig.

Hampan har också väldigt miljövänlig ur flera aspekter då den växer fort och behöver inte besprutas med bekämpningsmedel eller ogräsmedel vilket göra det både hållbar och ekologisk. Den är naturligt resistent mot parasiter, mögel och UV strålning.
Och det fantastiska i detta är att även dom kläder och textiler som görs på hampa har naturligt antibakteriella egenskaper och har högt naturligt UV skydd.

Hampan också nära besläktat med humle som vi är vana att förknippa med ölbryggning. Humla är det som ger öl sin blommiga karaktär. Humla har också visat sig innehålla en cannabinoid som är väldigt lik hampaplantans cannabinoid CBD.

Så med all säkerhet kommer vi känna av mer hampa och CBD-infuserade drycker i framtiden.

Jonas Lundqvist

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *